LohausCarl Landschaftsarchitektur Irene Lohaus Peter Carl LandschaftsarchitekturStartseite | Projects | Profile | Practice | Imprint  
   
 
OFFICE CENTRE NILEG, EXPO SITE HANOVER




Courtyards in office buildings may serve as usable open space – or they simply provide pleasant views. The latter is the case in the NILEG building (Norddeutsche Immobiliengesellschaft mbH) that moved its head office to the former world exposition site.

The view into the courtyard reveals a birch grove, which also screens views of the parking decks.


Beneath the crowns of the birch trees grow ivy, shade tolerant woodland perennials and ferns. Runoff from the roofs infiltrates the mounded ground of this landscape cut-out.

Five ‘water mirrors’ and one water sound installation are incorporated in the ground modelling, providing a subtle eye-catcher and sound backdrop. A temporary grid of coloured timber supports outlines the proposed second building phase.